Helpcentrum

‘Ik drink nooit meer!’ Dat hebben we allemaal wel eens gezegd. En het erge is… zelfs al heb je het tijdens je studententijd al 50x gezworen op de dood van je lieftallige viervoeter. Nu je 30 bent gebeurt het nog steeds wel eens dat je op de vloer van de badkamer met één voet buiten de deur ’s ochtends wakker wordt en niet op je telefoon durft te kijken omdat je niet meer weet wie je gister hebt gebeld… Het gebeurt nu zelfs vaker dan dat je vroeger ooit had durven denken. Wordt je sneller dronken naarmate je ouder wordt? Zijn de katers erger? Heb ik een alcohol tolerantie? Op al deze vragen proberen wij je in de loop van de tijd antwoord te geven.

We moeten natuurlijk wel alles zelf testen om er goed antwoord op te kunnen geven :)


Wordt je sneller zat van bubbels?

Iedere keer als ik met mijn chique vrienden ergens in een beachclub in Mallorca vrolijk besluit mee te drinken met de flesjes Don Pérignon eindigt het standaard in een black-out. Blijk ik met jan en alleman in het zwembad te zijn belandt en word ik de dag erna met blauwe plekken wakker. Ik ging op zoek naar het antwoord.. en het blijkt dat ik inderdaad rustig aan moet doen met bubbels. De carboldioxide in bubbels zorgt er namelijk voor dat de alcoholopnamen je lichaam wordt versnelt. Volgende keer dus toch maar een rosétje nemen. Is dus Feit

 

Help! Ik heb een alcoholintolerantie.
Sinds een aantal maanden roept mijn moeder opeens dat ze een alcoholintolerantie heeft. Ze zegt dit eigenlijk alleen maar om zichzelf in te dekken zodat ze morgenavond als ze weer langskomt gewoon 2 flessen kan drinken en wij niets mogen zeggen als ze begint te raaskallen. Maar enfin, ik ging toch opzoek naar feitjes.

Alcohol is vergif. Oei, komt dat hard aan? Dat wist je eigenlijk toch wel? Maar bij vergif denk je meestal niet direct aan een lekkere smaak en dat heeft alcohol, mits het verwerkt in een geel drankje met een schuimlaag of een frisse witte kleur heeft. De reden waarom we alcohol kunnen verdragen is omdat ons lichaam voldoende enzymen aanmaakt om het af te breken.

Bij de afbraak van alcohol is onder andere het enzym ADH (alcoholdehydrogenase) betrokken. Dit enzym wordt aangemaakt in ons darm- en maagslijmvlies en in de lever. Dit enzym wordt, helaas voor mij, bij vrouwen 70% minder aangemaakt in ons maagslijmvlies. Ons wijntje passeert eerst de maag, komt dan in de darm terecht en vervolgens in ons bloed. Minder afbraak in de maag betekent dus meer alcohol in ons bloed. Resulteert dus in sneller dronken worden.

Niet iedereen kan even goed tegen alcohol. Het is gedeeltelijk erfelijk bepaald en hangt samen met de snelheid waarmee alcohol door de leverenzymen wordt afgebroken. Laat ik nou net een aantal vrouwelijk alcoholisten in mijn familie hebben…